#ΜένουμεΣπίτι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε-PRACTICE

Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές προπονήσεις
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
thumbmaker

Η ιστορία των camp παγκοσμίως!!

thumbmakerCamp είναι μια αμερικάνικη λέξη που σημαίνει «κατασκήνωση». Στο basketball σημαίνει έναν τόπο συγκέντρωσης όπου 24 ώρες το 24ωρο ασχολούνται με το basketball. Συνήθως γίνονται το καλοκαίρι σε θέρετρα με καλό αέρα και ηρεμία. Το παιδί που γράφεται σε ένα basketball camp το κάνει για να βελτιώσει την τεχνική του. Μαζί με άλλα παιδιά μαθαίνει, αναμετριέται μαζί τους, ζει μια ανεκτίμητη εμπειρία basketball και ζωής-ίσως την πρώτη. Πρόκειται για μια εμπειρία που φέρνει ωρίμανση. Επί 15 με 30 ημέρες, τα παιδιά ζουν μακριά από τα σπίτια τους, με ορισμένους κανόνες εργασίας και συμπεριφοράς. Μαζί με μεγαλύτερα παιδιά, το παιδί ωριμάζει.

  Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ οι ειδικές κατασκηνώσεις, όλες με αρκετή επιτυχία. Βασικός συντελεστής ο ενθουσιασμός των παιδιών, αφού πηγαίνουν εκεί για να μάθουν και να διασκεδάσουν.

  Και στην Ιταλία κάποια στιγμή ξεκίνησαν να δημιουργούνται τέτοια basketball camp. Η ιδέα ξεκίνησε από το Μιλάνο, όπου εδρεύει η Editoriale del Basket, ο εκδοτικός όμιλος που ανέθεσε στον Dan Peterson να διευθύνει τη σημαντικότερη θερινή σχολή. Συγκεντρώνει παιδιά από όλη την Ιταλία και έχει ένα επιτελείο ανώτερο από τα φημισμένα αμερικάνικα camp. Στο basketball camp του Dan Peterson, τα παιδιά γνωρίζουν κάθε εβδομάδα έναν προπονητή του NBA, που εκτελεί χρέη εκπαιδευτή και ένα μεγάλο παίκτη του NBA που κάνει επιδείξεις. Ο Junior Bridgeman των Bucks, ο coach Pat Riley, ο Bernard King των Nicks και ο Sidney Moncrief των Bucks είναι μερικά από πολύ μεγάλα ονόματα που πέρασαν από το camp.

  Ο Dan Peterson έλεγε στα παιδιά «θέλω να διευκρινίσω ότι κανένα camp σε κανένα άθλημα, δε μπορεί να κάνει ένα παιδί πρωταθλητή ή να το κάνει να πετύχει περισσότερα από όσα του επιτρέπουν τα μέσα του. Μπορεί όμως να του δώσει κάποιες σωστές βάσεις και αυξάνει την κοινωνικότητα του».

  Το κλειδί για την επιτυχία ενός camp, εκτός από το περιβάλλον και την οργάνωση, είναι το τεχνικό επιτελείο. Οι εκπαιδευτές ακούν μαζί με τα παιδιά τα μαθήματα ενός μεγάλου προπονητή ή ενός μεγάλου παίκτη του NBA και μετά τα επαναλαμβάνουν πιστά στο χρόνο που είναι αφιερωμένος στην προπόνηση. Υπάρχει ένας εκπαιδευτής για κάθε παιδί, έτσι ώστε κανένας camper να μην παραμελείται. Τα μεγάλα μαθήματα αφομοιώνονται αμέσως. Όλοι οι μεγαλύτεροι παίκτες του NBA, άλλοι για διασκέδαση, άλλοι για να βοηθήσουν τους νέους, άλλοι για να κρατηθούν σε φόρμα, περιφέρονται το καλοκαίρι στα camp. Ο Νιγηριανός Hakim Olajuwon, για παράδειγμα, διδάχθηκε τα μυστικά του pivot από τον Moses Malone. Στο camp του Dan Peterson, περνούν πολλά αστέρια όπως ο Sidney Moncrief, ο Junior Bridgeman, ο Alex English, ο Frank Johnson και ο Michael Ray Richardson, που κάνουν επιδείξεις, ενώ τα μαθήματα παραδίδονται από διάσημους προπονητές, όπως ο Pat Riley και ο Jack McKinney. Άλλα σημαντικά basketball camp ήταν της ένωσης παικτών, της Τελεμάρκετ και της Μπινγκ Σπορτ.

  Στην Ελλάδα το basketball camp εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1983, όπου με το πέρας του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο σε πολλές περιοχές στη χώρα. Σήμερα πλέον υπάρχουν πάρα πολλά basketball camp σε όλη την Ελλάδα και αυτό βοηθάει πολύ τα παιδιά που θέλουν να βελτιωθούν και να παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα όλο το χρόνο. 

Πηγή από την εγκυκλοπαίδεια «Το παγκόσμιο Basket»

Αφήστε μια απάντηση