#ΜένουμεΣπίτι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε-PRACTICE

Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές προπονήσεις
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

     

ΓΕΝΙΚΑ

Η διατροφή και o αθλητισμός είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη.Όταν ένα παιδί μάλιστα ξεκινάει μια αθλητική δραστηριότητα,αυτομάτως αυξάνονται  οι ενεργειακές του ανάγκες ,οι θερμίδες που χρειάζεται δηλαδή,ενώ η αθλητική του απόδοση επηρεάζεται από την ποιότητα της διατροφής του,την ποσότητα αλλά και από την χρονική στιγμή που καταναλώνει τα γεύματά του.Μια ισορροπημένη διατροφή μάλιστα θα παρέχει στο παιδί όλα τα συστατικά που χρειάζεται για ενέργεια αλλά και υποστήριξη του μυϊκού αλλά και σκελετικού του συστήματος και θα προάγει την αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση.Όσο αφορά το μπάσκετ,τα παιδιά ουσιαστικά εκτελούν διαφορετικά είδη άσκησης όπου η ένταση αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να μπορέσει να αποφευχθεί και να επιβραδυνθεί η εμφάνιση κούρασης θα πρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά-καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα ομαδικά αθλήματα και έχουν σαν στόχο:
1.Την παραγωγή ενέργειας
2.Την δημιουργία και επιδιόρθωση των ιστών και
3.Τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος.

Η διατροφή ενός αθλητή μπάσκετ χωρίζεται σε 3 βασικά μέρη:

1.ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
Το γεύμα αυτό έχει ως στόχο να μειώσει τις πιθανότητες του αισθήματος δυσφορίας στον αθλητή και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες κατά την διάρκεια της άσκησης.
3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα
Το γεύμα θα πρέπει να περιέχει 200-300 γρ υδατανθράκων(ρύζι,ζυμαρικά,ψωμί,χυμό ή φρούτα)
1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα
Καταναλώστε 2 ποτήρια νερό(400-500ml), ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αποβληθούν μέσω της διούρησης και του ιδρώτα.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται αναπλήρωση των χαμένων υγρών με σκοπό την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και κυρίως  του νατρίου στον οργανισμό. Το νερό είναι ιδανικό και πολύτιμο για να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία. Μια ποσότητα 125-250ml νερό την ώρα κάθε 30 λεπτά περίπου, θεωρούνται ιδανικές ποσότητες για την κατανάλωση μεταξύ των διαλειμμάτων μέσα στο παιχνίδι. Θυμηθείτε ότι το αίσθημα της δίψας είναι ένδειξη αφυδάτωσης και κατά συνέπεια μειώνει την αθλητική απόδοση.
ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
Η ανάγκη αναπλήρωσης της χαμένης ενέργειας αλλά και των μυών είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, οι τροφές που θα καταναλωθούν έως και 30 λεπτά μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, πρέπει να είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και να περιέχουν και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης για να επιτευχθεί γρήγορα η αποκατάσταση της ενέργειας του οργανισμού.Το γεύμα αυτό μπορεί να είναι γάλα ή γιαούρτι με φρούτο ή 1 μέτρια μπανάνα. Μέτα πρέπει να καταναλωθεί ένα επαρκές και ισορροπημένο γεύμα. Καλές επιλογές γευμάτων αποτελούν τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, το άπαχο κρέας,το ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Προσοχή!
Αποφεύγετε μετά την προπόνηση τα έτοιμα φαγητά όπως σουβλάκια, τυρόπιτες, πίτσα και τηγανητές πατάτες που είναι υψηλά σε λίπος και μέτρια σε υδατάνθρακες.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ…….
Στο πρωινό γιατί μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για να δουλεύει σωστά το μυαλό και το σώμα μας.
Σε ένα πλήρες μεσημεριανό έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια ποικιλία και μια πληρότητα στο γεύμα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.
Σε ένα ελαφρύ βραδινόμιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Στα φρούτα,στα λαχανικά και τα όσπρια γιατί εξασφαλίζουμε μια διατροφή πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό μας
Στο γάλα ,το γιαούρτι  και το ξινόγαλο γιατί βοηθούν στην σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών μας.
Στα ψάρια ,τα πουλερικά και το κόκκινο κρέαςγιατί οδηγούν στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων(κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση.
ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ….
 Γλυκά και σίγουρα προτιμούμε της μαμάς που έχουν καλύτερα υλικά. Προσέχουμε την ποσότητα και δεν τα τρώμε συχνά ενώ μπορούμε να τρώμε καθημερινά μέλι ή μαρμελάδα στο ψωμί μας σαν πρωινό ή απογευματινό κολατσιό.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ..
Τα αναψυκτικά γιατί είναι ότι  χειρότερο για την σωστή ανάπτυξη, μιας και δεν έχουν τίποτα υγιεινό να δώσουν και αντίθετα μάλιστα καταστρέφουν τα καλά συστατικά(βιταμίνες-ασβέστιο) που μας δίνουν οι τροφές. Προτιμούμε τους φυσικούς χυμούς φρούτων.
Τα αλλαντικά γιατί έχουν πολύ αλάτι και κάνουν κακό στην καρδιά. Πολύ αλάτι και συντηρητικά  έχουν και τα γαριδάκια τα οποία  επίσης  πρέπει να τα αποφεύγουμε.
 
                                                                                            Δούκα Αλεξάνδρα
                                                                                     Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
                                                                                            

Αφήστε μια απάντηση