#ΜένουμεΣπίτι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε-PRACTICE

Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές προπονήσεις
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέντε μύθοι και αλήθειες σχετικά με την διατροφή

Τελικά το βραδινό φαγητό παχαίνει; Πόση περισσότερη πρωτεΐνη χρειάζονται οι αθλητές; Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες; Συχνά, καθημερινά ερωτήματα αθλητών και μη, που ενδιαφέρονται για πιο ισορροπημένη διατροφή. Τις απαντήσεις σε πέντε μύθους και αλήθειες, μας τις δίνει η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη.

 

 

www.allstarbasket.gr

 

 

 

Από την Κλεοπάτρα Κετσελίδη

 

 

 

 

  1. Το βραδινό παχαίνει:

Το βραδινό γεύμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς μας εξασφαλίζει έναν πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο αλλά και μας κρατά χορτάτους κατά τη διάρκεια της «βραδινής νηστείας» με αποτέλεσμα να μην πεινάμε υπερβολικά την επόμενη μέρα.

Αλήθεια: Προσέχουμε ώστε το βραδινό να μην είναι κάτι πολύ βαρύ και να μην το καταναλώσουμε ακριβώς πριν κοιμηθούμε. Καλό είναι το τελευταίο κυρίως γεύμα της ημέρας να το καταναλώσουμε 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε και 1-2 ώρες πριν τον ύπνο να καταναλώσουμε ένα μικρό σνακ όπως π.χ. γιαούρτι με μέλι.

 

  1. Η πρωτεΐνη είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές.

Είναι αλήθεια ότι οι αθλητές χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τα άτομα που δεν αθλούνται. Πιθανόν ωστόσο να μην χρειάζονται τόση πολλή όσο πιστεύουν και σίγουρα δεν είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα για να την αποκτήσουν. Οι υδατάνθρακες είναι εξίσου σημαντικοί για την καλή αθλητική απόδοση και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα γεύμα, είτε πριν είτε μετά την άσκηση.

Αλήθεια: Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η ώρα κατανάλωσης κάθε θρεπτικού συστατικού

Θυμηθείτε εδώ τι πρέπει να τρώμε ΠΡΙΝ και τι ΜΕΤΑ από την άσκηση, την προπόνηση ή τον αγώνα.

 

www.allstarbasket.gr

  1. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν πρακτικά τις ίδιες θερμίδες με τα προϊόντα από λευκό αλεύρι (η διαφορά τους είναι ~10 θερμίδες ανά μερίδα).

Αλήθεια: Οι μόνες διαφορές είναι ότι τα πρώτα λόγω των περισσότερων φυτικών ινών που περιέχουν αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού (μας κρατούν χορτάτους), βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

 

  1. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από τις επιμέρους πρωτεΐνες γλουτενίνη και γλιαδίνη, οι οποίες ενώνονται κατά τη ζύμωση των αλεύρων και σχηματίζουν το τελικό μόριο. Η γλουτένη προσφέρει στα αρτοποιήματα την χαρακτηριστική εκτατότητα και ελαστικότητα. Τα περίφημα “glouten free” προϊόντα παρασκευάζονται είτε με τεχνητή αφαίρεση της γλουτένης, είτε με χρήση εναλλακτικών αλεύρων όπως άλευρο καλαμποκιού, ρυζιού ή πατάτας και τη χρήση βελτιωτικών για να προσδοθεί η συνεκτική και ελαστική δομή των προϊόντων με γλουτένη.

Αλήθεια: Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν νόημα για τα άτομα με δυασανεξία στη γλουτένη και τα άτομα με κοιλιοκάκη. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει εμφάνιση γαστρεντερικών προβλημάτων μετά τον αποκλεισμό της γλουτένης από υγιή άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.allstarbasket.gr

  1. Ο κρόκος του αυγού είναι ανθυγιεινός, αυξάνει την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

+ Δεν χρειάζεται στη διατροφή ενός αθλητή

Πολλοί πιστεύουν ότι όσες περισσότερες τροφές με χοληστερόλη καταναλώνουμε τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα.

Τα αυγά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες χοληστερόλης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν την καλή χοληστερόλη αλλά και ότι η κατανάλωση ακόμα και 2 αυγών την ημέρα σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Αλήθεια: Φυσικά η κατανάλωση των αυγών, όπως και όλων των τροφών που περιέχουν χοληστερόλη πρέπει να γίνεται με μέτρο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα αυγό περιέχει περίπου 100 θερμίδες, ο κρόκος περιέχει 300mg χοληστερόλης, αλλά και πολλές βιταμίνες και ισχοστοιχεία απαραίτητα για μια καλή υγεία, ενώ το ασπράδι περιέχει περίπου 10g πρωτεΐνης. Μπορούμε σε μια ομελέτα να αντικαταστήσουμε μερικούς κρόκους με ασπράδια ωστόσο χωρίς πρόβλημα, σε περίπτωσης που θέλουμε να μειώσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο.

 

Για συμβουλές, απορίες κι οτιδήποτε αφορά σε ζητήματα διατροφής μη διστάσετε να ρωτήσετε την ειδικό μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kleokets@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση